👤

Are cineva un model pentru semnificatia titlului ?? (clasa a 8a )

Răspuns :

Salut!

Model pentru semnificația titlului (genul liric sau genul epic)

______

Răspuns:

Schemă pe ciornă

1. definirea titlului;

2. componența morfologică a titlului;

3. valoarea stilistică a titlului;

4. conexiunea titlu-temă/titlu-motiv artistic/titlu-personaj/titlu-conflict etc.;

5. comentarea a două elemente de limbaj artistic prin raportare la titlu – în genul liric, respectiv a două situaţii/fapte semnificative prin trimitere la titlu – în genul epic;

6. concluzia – se reiau ideile care constituie semnificaţiile fundamentale ale titlului, evidenţiate prin exemplele comentate.

______

Plan teoretic dezvoltat

Titlul reprezintă un element de paratext şi se constituie într-o valoroasă cheie de lectură pentru receptor, orientând intuiţia şi aşteptările acestuia în procesul interpretării, astfel încât titlul deschide calea către semnificaţiile fundamentale ale operei.  

Titlul acestui text ... (se enunţă titlul textului) este alcătuit, la nivel morfologic, din ... (părţile de vorbire care compun titlul), iar din punct de vedere stilistic, este un simbol/o metaforă/o sintagmă cu epitet etc., şi trimite la tema textului/conturează o variantă de interpretare a mesajului/surprinde un motiv artistic important/evidenţiază personajul principal sau sugerează conflictul central al operei (se alege ceea ce corespunde, în funcţie de textul dat şi se comentează valoarea expresivă a termenilor care alcătuiesc titlul).  

Ideile sugerate de titlu /termenii care compun titlul se evidenţiază prin intermediul a) semnificaţiilor unor procedee ale expresivităţii artistice, precum figurile de stil şi imaginile artistice – în genul liric; sau b) faptelor personajelor şi prin anumite evenimente semnificative în care acestea sunt implicate – în genul epic.

a) pentru poezieÎn primul rând, comparaţia ... (se alege ceea ce are legătură cu ideea exprimată în titlu; de exemplu, dacă titlul este „Noapte de iarnă”, se selectează o figură de stil şi o imagine artistică referitoare la noapte, respectiv o figură de stil şi o imagine artistică referitoare la iarnă, sau dacă titlul este compus dintr-un singur termen, se iau mai multe procedee, două-trei eventual) sugerează ... (se comentează pe scurt exemplul dat).

În al doilea rând, imaginea vizuală / auditivă ... (exemplu din text) evidenţiază ... (se comentează aspecte deosebite ale cadrului natural sau idei şi sentimente ale eului liric, atmosfera generală, aşa cum rezultă din exemplul dat).  

b) pentru prozăÎn primul rând, un element care conturează ideea exprimată de titlu este ... (aici se menţionează o situaţie sau o faptă semnificativă a personajului principal, care să aibă legătură cu titlul – de exemplu, călătoria pe care o face personajul/lupta protagonistului cu ...)  evidenţiază ... (se comentează anumite trăsături ale personajului, semnificaţii ale devenirii acestuia, ale unor experienţe prin care trece personajul, precum iubirea, moartea, lupta cu forţele răului etc.)

În al doilea rând, se remarcă un alt aspect important care se află în strânsă legătură /aflat în conexiune cu ideile sugerate de titlul textului, acesta fiind (se menţionează un eveniment în care este implicat personajul). De aici, reiese .... (prezentarea semnificaţiei evenimentului).

Aşadar, titlul ... (se enunţă titlul) al operei lui ... (autorul), se află în legătură cu tema textului (se menţionează din nou tema/temele) şi constituie o deschidere în interpretare spre semnificaţiile fundamentale ale discursului liric /epic, evidenţiind ideea că ...(se reiau semnificaţiile fundamentale ale titlului – de exemplu, titlul surprinde ideea de împlinire a omului prin iubire/ mesajul referitor la faptul că trecerea timpului este ireversibilă şi că fiinţa umană este neputincioasă şi nesemnificativă în faţa acestuia etc.).