👤

redacteaza o naratiune de 150-300 de cuvinte, in care sa prezinti o intamplare petrecuta la munte
in compunerea ta, trebuie sa
-relatezi o intamplare, respectand succesiunea logica a faptelor
-precizezi doua elemente ale contextului spatio-temporal
-ai un continut adecvat cerintei
-respecti precizarea privind numarul de cuvinte


Răspuns :

Salut!

Redactează o narațiune de 150-300 de cuvinte, în care să prezinți o întâmplare petrecută la munte.

______

O plimbare cu bucluc

Nicio vacanță petrecută la Vatra Dornei nu se sfârșește fără o plimbare călare pe traseul special conceput pentru echitație de pe vârful Runcului. Astfel, anul trecut, la primele ore ale unei dimineți însorite, iată-ne la locul de popas al armăsarilor.

După instructajul primit, am încălecat pe imensul cal alb, care, fiind cel mai ascultător și mai blând, trebuia să stea în față, pentru a-i încetini pe cei din urmă, mai zvăpăiați, care doreau doar să scape la libertate prin poieni să se înfrupte cu iarbă după placul inimii. Eram doisprezece de toți, cu instructorul la coada șirului. Plimbarea a început alene de-a lungul unei poteci singuratice prin pădure. După o porțiune mai dificilă a traseului, cu stânci netede îndreptate spre cer pe stânga, cu vale abruptă pe dreapta, unde simți că inima îți stă în loc, nefiind loc de călcat decât pentru copitele patrupedelor, am ajuns într-o poiană largă. Ce peisaje superbe se zăreau printre brazii bătrâni!

Unul din caii zburdalnici se repezi să pască, instructorul strigând că e interzis pe parcursul plimbării, deoarece îngreunează animalul și ne ține în loc pe toți, așadar trebuia să i se ridice capul cu frâul.

- Mais comment s'arrête ça?! (Cum se oprește chestia asta?) răcni un turist francez disperat că armăsarul său o luase la trap, distanțându-se de grup. Îmi venea să îi răspund că se apasă pe pedala de frânare, ca glumă, însă ajunsese în mijlocul unui zmeuriș și tânărul se agita, ridicând picioarele deasupra tijelor cu spini subțiri, care ajungeau la șa și lăsau zgârieturi în pulpele omului.

După recuperarea străinului din tufele spinoase, plimbarea a continuat până ce, ajunși în altă poiană, dădurăm peste o familie de pensionari care își întinseseră păturica pentru picnic drept în cale. Cum nu e chiar ușor să te abați de la drum sau să oprești la timp un cal în alergare, toți, dar absolut toți armăsarii trecură tropăind peste pătură și mâncare, cei doi pensionari bombănind în urma noastră nervoși. Li s-a explicat că e traseu pentru echitație, dar picnicul lor romantic fusese deja ruinat.

Dragi și vesele amintiri păstrez și acum din acea zi, dovadă fiind pozele pe care ni le-am făcut unii altora, eu și prietenii mei.

______

Structura compunerii narative

1. Introducerea:

- este prima parte a compunerii, în care sunt prezentate reperele de spațiu (la Vatra Dornei, pe vârful Runcului) și de timp (anul trecut, la primele ore ale unei dimineți), precum și personajele participante la întâmplare (naratorul, prietenii, instructorul, francezul, ceilalți turiști, pensionarii)

2. Cuprinsul:

- prezentarea întâmplării propriu-zise în ordinea logică a desfășurării evenimentelor

- a nu se insista mult pe descrierea cadrului acțiunii

- a se respecta momentele acțiunii (intriga, desfășurarea acțiunii, momentul culminant, deznodământul)

- păstrează persoana la care se face povestirea (persoana I sau persoana a III-a)

3. Încheierea:

- finalul compunerii reprezintă rezolvarea conflictului, decizia luată sau impresia generală pe care ne-a lăsat-o întâmplarea.

Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!


Ez Studiers: Alte intrebari