👤

Se considera expresia Ex=x²-6x+9 unde x aparține R

a) calculati E(√2)+ 6√2
b)efectuați 2×Ex-4x²+3x-11
c)arătați ca Ex-(x-2)²=5-2x
d)arătați că Ex-1=(x-2)(x-4)


Răspuns :

a. E(√2) + 6√2 = 2 - 6√2 + 9 + 6√2 = (simplificăm 6√2 cu 6√2) = 2 + 9 = 11

b. 2 × E(x) - 4x² + 3x - 11
2 × (x² - 4x + 9) - 4x² + 3x - 11 = 
2x² - 6x + 18 - 4x² + 3x - 11 =
-2x² - 3x + 7 = 0 | ×(-1)
2x² +3x - 7 = 0

c. E(x) - (x - 2)² = 5 - 2x
x² - 6x + 9 - (x² - 4x + 4) =
x² - 6x + 9 - x² + 4x - 4 = 5 - 2x c.c.t.d. (ceea ce trebuia demonstrat)
x² cu x² se simplifică 

d. E(x) - 1 = (x-4)(x-2)
x² - 6x + 9 - 1 =
x² - 6x + 8 = 0
Δ=b²-4ac
Δ=36-32
Δ=4    
         -b+-√Δ      6+-2
x₁,₂= ---------- = --------
           2a              2
      6+2
x₁=-------- = 4
        2
       6-2
x₂= ------ = 2
        2
doâin amandoua rezulta ca ecuatia este egala cu (x-4)(x-2)