👤

Va rog mult daca puteti sa mi-o traduceti, dar nu cu goofle translate, va rog !

Va Rog Mult Daca Puteti Sa Mio Traduceti Dar Nu Cu Goofle Translate Va Rog class=

Răspuns :


Oglinda vie

 

Chiar daca in adolescenta, va simtiti in unele momente puternici, exista lucruri fragile in voi. Doi psihologi renumiti va ajuta sa treceti de aceasta varsta intermediara revelandu-va atractiile si restrictiile ei in acelasi timp.

Prietenia este absolut esentiala, mai ales in timpul unei perioade ca cea in care raporturile pe care le aveam cu familia noastra se schimba : cautam un dublu pentru a ne simti mai puternici, un confident pentru a-i impartasi dificultatile, un suflet pereche care sa le faca mai usor de indurat in aceasta fraternitate. (…). Cautam de asemenea o oglinda vie pentru a ne confrunta, pentru ca nu suntem siguri de noi insine. Cateodata, cautam sa regasim un sentiment de fuziune, asemeni celui pe care-l simteam intre noi si parinti atunci cand eram mici, pe vremea cand inca credeam ca aceasta relatie de iubire cu ei este indestructibila.

Imaginea pe care grupul, gasca, si-o face despre noi pare vitala cateodata. Cautam sa ne identificam, sa fim asemeni celorlalti. De frica sa nu fim respinsi, ne identificam cu prietenii nostri. Ne este frica de diferente, ca si cum ele ar ameninta grupul, cand, de fapt, ele ne construiesc. Exista un echilibru pe care fiecare dintre noi trebuie sa-l gaseasca intre « a fi ca grupul » si a ne pastra propria personalitatea pentru a putea ramane noi insine, pana la urma.

Amici avem o gramada. Prieteni adevarati, asta mult mai rar. Unii spun ca intr-o viata, ii numaram pe degetele de la o mana pe adevaratii prieteni. A fi prieten, este bine atunci cand avem aceleasi activitati. Dar in spatele prieteniei sta o adevarata intalnire, ceva care face sa nu mai suntem aceiasi ca inainte de acea intalnire. Adultii care nu au prieteni, ci numai colegi de munca sau amici, nu mai au pe nimeni in ziua in care nu mai muncesc. Este trist sa ai parinti care nu-si mai aduc prietenii acasa ; nu mai exista o deschidere spre viata […]

Prietenia adevarata da puterea de a se aventura, de a gandi departe, de a se angaja. De aceea poate ca adolescentii spun aproape toti ca prietenia este lucrul cel mai important din viata lor. Si asta este posibil pentru ca prin prietenie ne simtim intariti prin siguranta si prin increderea in noi pe care ni le aduce increderea in altcineva pe care il respectam si caruia ii putem spune tot, chiar daca nu suntem mandri, stiind ca ceea ce avem de spus va fi intampinat cu toleranta.

Increderea este o valoare esentiala in istoria umanitatii. Este un sprijin pe care celalalt vi-l da si care sta la baza sentimentului de siguranta. De acolo, poti sa iti iei zborul, oriunde te-ai  indrepta. Rana pe care o simtim atunci cand ne este tradata increderea este foarte dureroasa. […]

A fi tradat de un prieten, este o adevarata suferinta. Dar adesea, nu exista deloc tradare. Doar o greseala din partea noastra : am crezut ca un amic ne era prieten. Ne-am inselat in realatia noastra. Aceasta doare foarte tare, dar exista oare o alta cale pentru a intelege incetul cu incetul ce este prietenia adevarata ? Cand suntem dezamagiti de o prietenie, suntem tentati sa ne refugiem in amaraciune si sa nu mai credem in nimic… In loc sa riscam din nou, ceea ce este singurul mod de a ramana in viata.

 

Françoise Dolto si Catherine Doloto-Tolitch,

Cuvinte pentru adolescenti si complexul homarului, Editura Hatier, 1989