Răspuns :
Diateza activă arată că acțiunea este făcută de subiectul gramatical. Subiectul gramatical poate fi sau nu exprimat în propoziție.
Copiii merg la școală. (subiectul copiii efectuează acțiunea – “merg”)Diateza reflexivă arată că acțiunea este făcută de subiectul gramatical, dar este și suferită de acesta. .
Mă gândesc și acum la filmul pe care l-am văzut ieri. (“eu” fac acțiunea de a gândi și tot “eu” o sufăr)Nu orice verb însoțit de un pronume reflexiv este la diateza reflexivă.
Diateza pasivă arată că subiectul gramatical suferă acțiunea făcută de altcineva.
Profesorii trebuie să fie respectați. (subiectul profesorii suferă acțiunea de a fi respectați de elevi etc.)Copiii sunt plecați la școală. (a fi – verb copulativ + nume predicativ)Copiii sunt văzuți la școală. (verb la diateza pasivă poate primi complementul de agent “de către părinți”)
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!