Răspuns :
Cicoarea ( CICHORIUM INTYBUS L.) este o planta medicinala, melifera si alimentara. In alimentatie se folosesc radacinile pentru a obtine surogatul de cafea cu care se aseamana foarte mult la gust dar difera la aroma si frunzele care se consuma primavara ca atare sau in salate. In zilele noastre exista pe piata diverse variante de “cafea” de cicoare, de la varianta pentru ibric la cea pentru expresor si cea solubila. Din combinarea cu alti inlocuitori ai cafelei se obtin bauturi cu arome diferite.
Ca planta medicinala, este utilizata inca din Antichitate, egiptenii folosind-o pentru tratarea bolilor de ficat si pentru dezintoxifierea acestuia. In medicina populara romaneasca, cicoarea se foloseste in tratarea ranilor, durerilor abdominale.
Cicoarea este o planta perena mare iubitoare lumina. O poti intalni in pasuni si fanete, in locuri virane, pe marginea drumului, pe santuri si pe langa ape, de la ses pana in zona momtana joasa. Creste atat in mod spontan cat si cultivata de om.
Are radacina pivotanta, groasa ce se continua cu un rizom scurt, lignificat; tulpina ramificata de 40-100 cm înaltime, cu latex, frunzele bazale petiolate, oblanceolate, runcinate, aspru paroase pe fata inferioara, formeaza o rozeta, frunzele superioare sesile, cu margine dintata; florile sunt ligulate, albastre, apar in lunile iulie-septembrie; fructul este o achena muchiata, de 2-3 mm lugime, cu papus scurt format din numerosi solzi.
Principii active
In tulpina: cicorina, inulina, arginina, colina, acid cicoric, levuloza, fier, fosfor, calciu, potasiu, magneziu
In radacina: lactucina, substante triperpenice amare, lactupireina, fructoza, tanin, ulei volatil
In plus, cicoarea contine vitaminele A, B, C, E si K.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Biologie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!