👤

Dau 100 puncte !!

Argumetati in minim 5 randuri strofele (gen In prima strofa ,autorul foloseste epitetele:”podoaba verde” si ”lumina cruda” , in mod expresiv pentru a descrie cadrul natural.Dimensiunea temporala si spatiala a imaginarului poetic este conturata de cuvinte precum : ”in crangul” si ”primaverii” Ceva de genu vreau ,ca sa pot sa bag in gen liric.

Lira mi-am prins-o-n ramul înflorit
al mãciesului ce-am întâlnit.
Bondari de aur s-au suit pe strune
si paseri începurã sã s-adune.

Hulubi sãlbateci se roteau pe sus.
"Surorile mele, le-am spus,
nu vã temeti, nu-i lat, nici capcanã;
e-o scorniturã-omeneascã si vanã..."


Răspuns :

          În aceasta strofa poeta ,eul liric face comuniunea dintre muzica si natura.Astfel lira instrumentul muzical al romanticilor este urcata în ramul înflorit al maciesului înalnit în crang, cantaretii sunt bondarii de aur urcati si ei pe strunele melodioase iar ca spectacolul sa fie complet pasarile sunt spectatorii.
         Urmatoarea strofa continua cu spectacolul iubirii dat de hulubii salbatici (porumbei) simbol al linistii si împacarii rotindu-se în înaltul cerului.Monologul poetei ,eului liric aduce siguranta naturii în contrast cu lumea pamanteana.
          Epitetele:înflorit,de aur,salbatici  întregeste atmosfera de liniste de frumusete din crang iar cuvantul „ surorile mele ” arata cat de apropiata este poeta de pasari simbolul libertatii si al puritatii personificandu-le si ajungand sa le considere cele mai apropiate de sufletul ei. Se simte binecuvantata de maretia sfanta a naturii ; copaci ,pasari ,bondari ,iar limbajul artistic creeaza imagini prin intermediul carora poeta îsi exprima în mod direct emotiile si gandurile traite :Le-am spus .......si vana.
           În concluzie poezia „ În crang ” este lirica deoarece prin vocea eului liric poeta comunica cu natura în mod direct reusind sa impresioneze prin limbajul si imaginile expresive.