👤

Maine am un test la romana,imi puteti explica va rog cum se afla subiectul,atributul si complementul
Cum sa fac diferenta intr-e C.Dativ si Genitiv


Dau coroana!


Răspuns :

La funcția de subiect este foarte ușor pentru ca subiectul răspunde la întrebarea "cine" și el face acțiunea verbului predicat. Acesta sta numai în cazul nominativ.
Ca să poți face diferența ușor între Atribut și Complement de ghidezi după elementul regent (adică ce determină) : complementul determină un verb sau substitut, iar atributul un substantiv sau un substitut.
Iar pentru cazuri avem niște prepozitii care ne ajuta sa ne dam seama de caz : pentru genitiv avem : contra, asupra, deasupra, înapoia, înaintea, înăuntrul, dedesubtul și pentru dativ : grație, mulțumită, asemenea, conform, contrar, datorită.
Sper ca te-am ajutat!
Subiectul, conctret, este cel care face actiunea. Sa nu-l confuzi cu complementul de agent, care este subiectul gramatical. De exemplu, cand spui "Copilul manaca", copilul face actiunea, caci este subiect, dar cand soui "Mancarea a fost mancata de copilul", (de) copilul este subiectul gramatical, caci face actiunea, dar nu este subiect, deoarece este complement de agent. Intrebarile subiectului sunt: cine/ Ce?, iar cele ale complementului de agent sunt De (catre) cine?/ De (catre) ce?



Atributul este, concret, un cuvant care insoteste un SUBSTANTIV SAU UN SUBSTITUT AL SUBSTANTIVULUI (pronume;numeral). Nu stiu in ce clasa esti, dar atributul poate fi: atribut verbal, atribut substantival, atribut pronominal, atribut adverbial, atribut interjectional,  atribut adjectival. Acesta se identifica in functie de cazul dat: daca e in cazul nominativ, poate fi numai atribut subtsantival apozitional (ASA): Colega mea de banca, Diana, inavata. Dace este in cazul Acuzativ, poate fi:atribut substantival prepozitional (ASP): Copilul de langa bloc este inalt. Dace este in cazul genitiv, poate fi: atribut substantival genitival (ASG): Copilul mamei sunt eu; sau poate fi atribubt substantival prepozitional (ASP):Copilul din fata casei s-a ascuns. Daca este in cazul dativ, poate fi:Atribut substantival prepozitional (ASP):Copilul asemenea parintilor este blond; sau atribut substantival datival (AS)(ATENTIE****NU SE PRESCURTEAZA ASD!!!!!)         Daca nu ai observat, atributul isi identifica cazul in functie de prepozitiile pre cae-l determina. 



Can vine vorba despre complement, discutia este mai complicata. Aceste se desparte in complemente NECIRCUMSTANTIALE(complementul direct/indirect) si complemente CIRCUMSTANTIALE (complement circumstantial de loc/de timp/de mod/ de scop/ de cauza<-------- cele invatate in clasele V-VIII, dar cele care nu sunt in sistemul de invatamand: complementiv circumstantial conditional/concesiv). Complementul direct arata obiectul asupra caruia ce exercita in mod direct actiunea, iar complementul indirect arata oobiectul asupra caruia se exercita in mod indirect actiunea. Complementul circum. de loc arata locul unde se desfasoara actiunea, resprectiv complementul circum. de timp arata timpul cand se ddesfasoara actiunea, iar cel de mod arata modul in care se desfasoara actiunea. Complementul circum de scop arata scopul unei actiuni, iar complementul circumstantial de cauza unei actiuni, unei stari sufletesi sau insusiri. PENTRU A IDENTIFICA CARE TIP DE COMPLEMENT ESTE UNUL INSUSI, TREBUIE SA STII PREPOZITIILE SALE RESPECCTIVE!!!!!!!!!!!!!!!!
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!


Ez Studiers: Alte intrebari