👤

Clasifica factorii ce pot afecta pielea intr-o schema structurata logic
prexinta cite un exemplu pentru fiecare factor.VA ROGGGG MUUULT!!!!!!!!!!!!!!!!


Răspuns :

Pielea - interfața de delimitare a organismului uman de mediul înconjurător - reprezintă un factor de o deosebită importanță în ceea ce privește protecția noastră la factorii de mediu (factori externi), precum și la protecția funcțiilor interne ale organismului.

Acești factori de mediu de care organismul este „protejat” de piele (pentru că protecția nu poate fi asigurată în totalitate de piele, ci intervin mai mulți factori) se pot clasifica în funcție de natura acțiunii lor asupra pielii, astfel:

1. Factori mecanici

· loviturile cu obiecte dure (metale, lemn, plastic tare, etc.)

· accidentarea cu obiecte ascuțite

· expunerea îndelungată la eforturi fizice - pot crea leziuni ale pielii (vânătăi, cicatrici, răni deschise, etc.)

2. Factori fizici:

· șocurile electrice (la contactul pielii cu sursele de curent)

· radiațiile puternice (de exemplu radiațiile UV apărute la expunerea îndelungată la soare puternic în timpul verii - pot duce la arsuri ale pielii)

· temperatura - influențează în mod deosebit pielea și reprezintă un factor esențial în sănătatea tegumentului.

3. Factori chimici:

· substanțele zilnice cu care avem contact - acizi, bazi, săruri, oxizi, etc - pot cauza arsuri chimice, iritații severe sau alte complicații.

· experimentele din laboratoare - care pot dăuna pielii dacă echipamentul de protecție (mănuși, ochelari, halat) nu este unul corespunzător sau lipsește.

· consumul excesiv de alcool/fumatul - afectează în timp pielea și favorizează apariția ridurilor mai devreme de vârstă.

4. Factori biologici și de mediu:

· igiena - una din principalele cauze ale afecțiunilor pielii (dacă este precară) și un factor căruia i se deservește o atenție sporită zilnic.

· condițiile meteo din mediul de trai:

       - un climat preponderent friguros necesită o protecție mai sporită a pielii (haine mai groase, menținerea unei temperaturi optime în locuințe, etc.).

       - un climat preponderent tropical necesită continua hidratare a pielii (pentru a se evita deshidratarea sau alte complicații).

· o alimentație necorespunzătoare - manifestă reacții adverse ale pielii cum ar fi iritații, probleme acneice, etc.

Așadar, protecția pielii este foarte importantă și necesită o atenție sporită pentru evitarea afecțiunilor sau a altor complicații ce pot apărea în timp.

Succes!