Răspuns :
Salut !
Miorița este un simbol miraculos și argumentează esența mitologică a creației populare.
Diminutivul ” miorița ” este și expresie a dragostei ciobanului pentru animalul atât de apropriat și de credincios. Sentimentul este reciproc, pentru că oița i se adresează stăpânului tot cu un diminutiv ” Drăguțule bace ”.
Balada populară este un poem epic care include cinci conflicte importante:
- conflictul ciobanilor
- conflictul mioriței năzdrăvane
- testamentul ciobanului
- mama care își caută fiul
- moartea care este văzută ca o moarte, alături de mitul transhumanței.
Conflictul dintre ciobanii moldoveni și Miorița ocupă spațiul cel mai larg din baladă și marchează momentul de maximă intensitate reprezentat de atitudinea ciobanului în fața morții. Complotul pus la cale de ciobanul ungurean și de cel vâlcean împotriva ciobanului moldovean reprezintă un complot de invidie: ” ... are oi mai multe / Mândre și cornute, / Și cai învățați ”
Oița năzdrăvană manifestă o atitudine fermă de îngrijorare, observată de stăpânul ei. Acest motiv exprimă de fapt comuniunea dintre om și natură, armonia perfectă dintre cioban și meseria sa. În eventualitatea morții, ciobanul dorește să fie îngropat alături de elementele legate de meseria pe care a practicat-o.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!