👤

Rezumă, în 50-60 de cuvinte.
Mai târziu, trecusem de la cuvântul vorbit la cel scris, de la povestire la lectură. Mama era încă neîncrezătoare. Am fost supus la proba cititului în ultimul trimestru din primul an de școală. Mama mi-a dat o carte care mi s-a părut mult mai mare decât abecedarul. Am răsfoit-o curios, pentru că avea, ca și acesta, ilustrații. Erau însă mult mai stranii. Nu mai văzusem așa ceva niciodată. Poveștile pe care mi le spunea tata nu înfiripau în mintea mea asemenea imagini. Mam întors la copertă și am descifrat titlul: Făt-Frumos din lacrimă, de Mihai Eminescu, cu desene de Ligia Macovei. După o săptămână i-am citit mamei povestea destul de cursiv, de la început la sfârșit. Mama a oftat ușurată. Pentru ea trecusem proba cititului. Pentru mine, trecusem pragul dintre povestea vorbită și povestea scrisă; trecusem pragul lecturii. Reveneam, pe un alt drum, în lumea poveștii. A fost ca o febră. Mă îmbolnăvisem de lectură.


Răspuns :

Copilul începe să citească din ultimul trimestru al primului an de şcoală , deşi mama lui este neîncrezătoare . Aceasta îi oferă o carte cu ilustrații de Ligia Macovei " Făt frumos din lacrimă " , de Mihai Eminescu , care îi stârneşte curiozitatea . Reuşeşte să i-o citească într-o săptămână şi devine mulțumit de această realizare , fiind o trecere în lumea lecturii .
Minunat fragment; fragment în care autorul lasă cititorului emoţia sa. Emoţia trecută este acum preluată de cel care citeşte. Astfel este descoperit copilul care a trecut de la etapa vorbitului, la cea a cititului, de la povestea narată la povestea lecturată cu pofta celui care s-a transformat într-un avid cititor.
Copilul de ieri, naratorul subiectiv de astăzi, trece testul cititului, preluând una dintre calităţile citirii: cursivitatea. Acum, mama sa respiră uşurată: copilul ei a deprins taina cititului.
Povestea ,, Fât-Frumos din lacrimă" râmâne naratorului punct de referinţă şi far în lumea fără egal a lecturii.