Răspuns :
x/y=-5/3
(4x+y)/(-x+3y)=(4x/y+1)/(-x/y+3)=
=(4*(-5/3)+1)/(5/3+3)=(-20+3)/(5+9)= -17/14
altfel;y=-3x/5
(4x-3x/5)/(-x-9x/5)=17x/(-14x) =-17/14
Obs
In ambel cazuri am simplificat numitorii direct
(4x+y)/(-x+3y)=(4x/y+1)/(-x/y+3)=
=(4*(-5/3)+1)/(5/3+3)=(-20+3)/(5+9)= -17/14
altfel;y=-3x/5
(4x-3x/5)/(-x-9x/5)=17x/(-14x) =-17/14
Obs
In ambel cazuri am simplificat numitorii direct
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!