Răspuns :
BC=√(9²+3²)=√(81+9)=√90=3√10
BM=3√10/3=√10
CM=3√10-√10=2√10
ME II AB ⇒CM/BC=ME/AB 2√10/3√10=ME/9 2/3=ME/9 ME=2×9/3=6cm
b)MN perpendicular pe planul ABC deci perpendicular si pe AC
ME IIAB AB perpendicular pe AC ⇒ME perpendicular pe AC
din cele 2 rezulta ca AC perpendicular pe planul MNE
c)NE=√(8²+6²)=√(64+36)=√100=10 cm
A(NAC)=AC×NE/2=3×10/2=15 cm²
BM=3√10/3=√10
CM=3√10-√10=2√10
ME II AB ⇒CM/BC=ME/AB 2√10/3√10=ME/9 2/3=ME/9 ME=2×9/3=6cm
b)MN perpendicular pe planul ABC deci perpendicular si pe AC
ME IIAB AB perpendicular pe AC ⇒ME perpendicular pe AC
din cele 2 rezulta ca AC perpendicular pe planul MNE
c)NE=√(8²+6²)=√(64+36)=√100=10 cm
A(NAC)=AC×NE/2=3×10/2=15 cm²
Desenăm triunghiul ABC, dreptunghic în A și fixăm punctul M pe BC.
Notăm BM = x
BC = 3BM = 3x
MC = BC - BM = 3x - x = 2x
Ducem ME || BA, E∈AC.
Deoarece ME || BA, se poate aplica teorema fundamentală a asemănării :
Δ EMC ~ ΔABC ⇒ EM/AB = MC/BC ⇒EM/9 = 2x/3x ⇒ EM/9 = 2/3 ⇒
⇒ EM = 2·9/3 = 2·3 = 6 cm
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!