Răspuns :
aflam radacinile ecuuatiei atasate
x1.2=(-2+-√(4+36))/(-2)=(-2+-2√10)/(-2)=1+-√10
a(x-x1)(x-x2)cu a=-1, va fi
-(x-1+√10)(x-1-√10)
sau dac vrei far "- "in fata
(x-1+√10)(1+√10-x)
verificare
-(x-1+√10)(x-1-√10)=
-((x-1)²-10)=-(x²-2x+1-10)=-(x²-2x-9)=-x²+2x+9, bine descompus
extra
descompunereab unei expresiide grad2 in 2 factoride grad1 este unica
ALTFEL ,mai ca la gimnaziu
-x²+2x+9=-x²+2x-1+10=-(x²-2x+1)+10=-(x-1)²+10=10-(x-1)²= (√10)²-(x-1)²=
(√10-x+1)(√10+x-1)
x1.2=(-2+-√(4+36))/(-2)=(-2+-2√10)/(-2)=1+-√10
a(x-x1)(x-x2)cu a=-1, va fi
-(x-1+√10)(x-1-√10)
sau dac vrei far "- "in fata
(x-1+√10)(1+√10-x)
verificare
-(x-1+√10)(x-1-√10)=
-((x-1)²-10)=-(x²-2x+1-10)=-(x²-2x-9)=-x²+2x+9, bine descompus
extra
descompunereab unei expresiide grad2 in 2 factoride grad1 este unica
ALTFEL ,mai ca la gimnaziu
-x²+2x+9=-x²+2x-1+10=-(x²-2x+1)+10=-(x-1)²+10=10-(x-1)²= (√10)²-(x-1)²=
(√10-x+1)(√10+x-1)
[tex]\it -x^2+2x+9 = -(x^2-2x-9) = -(x^2-2x+1-10) = \\\;\\ = -[(x-1)^2-(\sqrt{10})^2] = -(x-1-\sqrt{10})(x-1+\sqrt{10})[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!